MI AZ AZ NMPT?

Ezt a módszert Bene Máté Zoltán gyógytornász, gerincspecialista, fizioterapeuta állította össze. Máté a porckorong.hu oldalról lehet ismerős, több ezer gyógyult sérves beteg hálás neki.

Bene Mátéval az NMPT csúcstalálkozón

De mi is az az NMPT pontosan?

Bele gondolt már, hogy egy két- három éves gyermek, aki végig ment, minden természetes mozgás fejlődésen, miért nem fáradt el, mikor egész nap rohangál, és szinte csak étkezni ül le?

Mi pedig miért fáradunk el, ha fel kell menni két emeletet a lépcsőházban?

Elárulom…

A két három éves gyermek tökéletes mozgásrendszerrel, mozgásmintával, testtartással rendelkezik.

Gyerekként tökéletes mintákkal rendelkezünk még

Hol jön a probléma?

7 évesen, vagy hamarabb a gyermek bekényszerül az iskolapadba, és az egész napos rohangálást felváltja a több órán át tartó egy helyben ülés. Ez egy teljesen más statikai helyzet, mint amire a mozgásrendszer kódolva lett.

A születéstől fokozatosan alakuló gerincgörbületek, a kisgyermekkorban még automatikusan jól működő természetes mozgásminták elkezdenek átalakulni.

Más izmok kezdik mozgatni a testet, hiszen teljesen máshová kerül az egyensúly ülés és állás közben.

A felborult izomegyensúly hatására átíródnak a mozgásminták, és a test bizonyos izmai elkezdenek bekapcsolni, leépítve ezzel a régi, tökéletes rendszert.

Itt már nincs energiahatékony mozgás, mert az új izmok aktiválása jelentős többletterhelést jelent a mozgásrendszer számára.

Az évek előre haladtával a test el kezd alkalmazkodni az ülő életformához és mire elérjük a felnőtt kort, egy átlagos ember naponta 12-13 órát ül.

Ülünk:

  • az étkezések közben
  • az autóban/buszon
  • a munkahelyünkön, vagy az iskolában
  • ülünk a TV vagy a számítógép előtt, mikor hazaérünk.

Egész nap ülünk…

Ma szinte minden 40 év feletti embernek fáj a nyaka, dereka, háta. Sőt, ez egyre inkább jellemző a fiatalokra is.

Egyre több fiatal tapasztalja meg a mozgásszervi fájdalmakat

Az ok…

…hogy az emberi test nem egész napos ülésre lett kitalálva.

Valamit bámulunk, ezért a fej előrehelyeződik , majd a görnyedő testtartás miatt pár jellemző lágy rész hamarosan zsugorodni kezd, így a test kitér a megfelelő statikai helyzetből, egyre energiaigényesebb lesz saját magát megtartania.

  • Egyre több izom dolgozik, hogy megtartsa, így nem a saját munkájukat végezve, ezért nagyobb energia lesz megtartani magunkat.
  • Kialakul egy kóros idegrendszeri minta és már csak kizárólag ebből tudunk mozogni is. Így egy jószándékú sportolás közben is ezeket a helytelenül berögzült mintákat fogjuk használ.

Azaz, mélyíted el még jobban!

A kialakult rossz tartás lehet az oka a különböző degeneratív gerincbetegségeknek, az ízületek és porckorongok túlterhelésének.

Az NMPT ebben segít.

Az NMPT tréninggel újra lehet “huzalozni” a testet, és egy helyes mozgás- és tartásmintát égetünk be az idegrendszerbe, így a degeneratív mozgásszervi-, és gerincbetegségek lehetséges okát tudjuk hatékonyan megszüntetni.

Az órákon célirányos gyakorlatokkal a helyes minta újratanulására késztetjük a mozgásrendszert, leépítve ezzel a degeneratív folyamatot

A helyes mozgásminta belénk van kódolva, de az életmódunk miatt elfelejtkeztünk a megfelelő működtetéséről.

Az izom azonban nem felejt.

Ha valamit egyszer tudott, akkor elég emlékeztetni rá, és újra képes lesz működésbe lépni.

Az emlékek azonban maguktól nem térnek vissza.

A kitartó munka, a rendszeres és pontos gyakorlás elengedhetetlen a folyamatok visszafordításához.

Az NMPT mozgásprogrammal megelőzhetőek az ülő életmódból származó degeneratív mozgásszervi problémák, mégpedig egy nagyon egyszerű, de rendkívül precízen végrehajtott gyakorlatsorral.

Az eredmény: Tartós fájdalommentes és egészséges élet.