Kérdések a gerinc “ropogásáról”

Ha csavarodok, vagy hitelen lehajolok, éles, ropogó hangot ad a gerincem! Mi lehet ennek az oka, ill. bajt jelent-e? Sérvműtétem volt, azóta sokkal jobban ropogok!Ehhez hasonló kérdésből is sokat kaptam, úgyhogy jöjjön a ropogás rövid leírása

1.Ha a ropogás egy erős cuppanó/kattanó hang, miközben csavarod a gerinced:

Csavaráskor a csigolya közti ízületi felszíneket nagy erővel távolítod egymástól.  A zárt ízületi tokon belül -ami magába foglalja a csontok végeit, a rajtuk lévő ízfelszineket /porcokat/, és némi ízületi nedvet-negatív nyomás van. Mikor csavarva ropogtatsz, akkor  “széthúzod” a két ízfelszínt egymástól. A nyomásviszonyok megváltoznak, ami hanggal jár! Ez olyan mint amikor a nedves üveglapot “feltéped” az asztallapról. Hangot ad.

Az ilyen fajta ropogás szinte természetes, aggódni nem kell miatta.

Természetesen a ropogással kapcsolatban nem szabad elhinni egyes hétvégi tanfolyamokon  felnőtt jó szándékú gyógyítók nagyban hangoztatott véleményét: nem töredezik le sem a mész az ízfelszinekről, és az sem igaz, hogy ilyenkor mozdul a helyére a csigolya. 🙂 Ez a hang tisztán az ízületi tokon belüli helyzetváltozást jelzi.

A gyakori ropogtatás annyiból lehet káros, hogy az ízületet körülvevő stabilizáló szalagok egy idő (ill. sok ropogtatás) után a kilazulhatnak, aminek következtében az ízület veszít a stabilitásából.

Erre a fenti “típusú” ropogásra jellemző, hogy ha egyszer “kiroppant” akkor jó ideig nem ropog…

Ez a fajta ropogás teljesen rendben van így, azaz fiziológiás!

Baj akkor van, ha újra és újra megroppan a gerinced ugyanarra a mozdulatra.

Ez azt jelezheti, hogy a porckorong degenerálódott, vesztett a vastagságából, így a csigolya közti ízfelszinek “csúsznak” egymáson mozgás közben.

Ez a jelenség a csigolya közti ízületi kopások egyik legbiztosabb előjele!

Az sem bíztató jel, ha a gerinced akkor “könnyebbül meg” ha kiroppantod, és viszonylag hamar igényed van az újabb kiroppantásra, hogy megint kilazuljon a derekad. Ilyenkor nagyon jót tud tenni pár dekompressziós gyakorlat!

Forrás: porckorong.hu

#gerincropogás #ízületikopás #gerincdegeneráció #gerincsérv

HOGYAN ELŐZD MEG A NYAK-, ÉS VÁLLÖVI FÁJDALMAKAT, VALAMINT A SOK ÜLÉS OKOZTA ROSSZ TESTTARTÁST?

1 EGYSZERŰ GYAKORLAT, AMIT ÉRDEMES HASZNÁLNI, HA A NAPOD NAGY RÉSZÉT ÜLÉSSEL TÖLTÖD

További cikkek