Elkezdtem sportolni, mégis mindenem fáj. Miért?

Nagyon sok kérdést kapunk ezzel kapcsolatban. Megpróbáljuk összefoglalni a lényeget. 

Szinte minden európai ember több időt tölt el ülő testhelyzetben, mint amire a teste, mozgásszervrendszere teremtve lett. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashatsz:

Két fontos és gyakori tényezőt muszáj megértenünk a mozgásszervrendszerünket illetően:

  1. Ülés közben rengeteg szalagunk, izmunk eredés- tapadását hozzuk egymáshoz tartósan közelebb az álló testhelyzethez képest, amik egy idő után megrövidülnek. Ebből általában azért nem érzünk semmit, mert hosszú idő alatt, lassan megy végbe, pontosan ezért veszélyes ez a tényező.
  2. A görnyedt ülés következtében még több súlyt helyezünk a gerincünk tengelyvonalához képes előre, melyből az idegrendszer annyit érzékel, hogy a súlypontunk előrébb került és ennek a plusz súlynak a megtartására, sok olyan izmod állít munkába, amik nem erre lettek kitalálva. Az izmok, szalagok lefutási iránya megváltozik. Érezted már hogy a “csuklyás izmod” pár óra ülés után bekeményedik és baromi jóleső érzés ha valaki megnyomkodja? Ha igen akkor valószínűleg pontosan ezt éli át a tested egy előrehelyezett fej és váll tartás miatt.

Tényleg CSAK ez a két tényező felelős egy fájdalomért?…

…Abszolút nem!

Az hogy valami miért fáj, ennél sokkal összetettebb kérdés. Egy fájdalomnak több száz, vagy akár ezer oka lehet. Fájdalom és fájdalom között is rengeteg különbség van.

VISZONT:

Ezt a két tényezőt nagyon is figyelembe kell venni sportolásnál ugyanis nagyon nem mindegy, hogy ki milyen mozgásszervrendszeri állapottal milyen sportba vág bele.

Sport és a fájdalom vajon összefügg?

Ennek alapján összeszedtünk 3 tippet, amit érdemes figyelembe venni, mikor (újra) elkezdünk sportolni, annak érdekében, hogy fájdalommentesen tudjunk élni:

1: Szeresd amit csinálsz!

Ez nem csak a sportolásra, hanem minden tevékenységünkre igaz.

Ha olyan sportot űzöl, ami nem jelent számodra örömöt, kikapcsolódást, akkor ugyan azt élheted át, amit egy olyan személy, aki utálja a munkahelyét/főnökét/kollégáit.

Fájdalmaink nagy %-a pszichés eredetű

Ezeket hívjuk stresszfaktornak. 

Kanadai kutató Hans Selye vizsgálta, hogy a mozgásszervrendszerünk, hogy reagál a stresszre.

Az eredmény meglepő volt.

Stressz alatt ugyan azt a görnyedt testhelyzetet vesszük, fel mint ülés közben, ugyan azokkal a származtatott hatásokkal együtt. A testmozgással pont az a célunk, hogy ellazuljunk, kikapcsolódjunk, levezessük a stresszt. Tehát olyan sportot válassz, amit tiszta szívből, örömből csinálsz.

2: Válassz olyan, szakmailag felkészült trénert, aki lelkiismeretesen végzi a munkáját, akire szívesen rábízod magad.

Mi a Gerinc-S stúdióban nem ajánljuk a “szerintem ezt így kell csinálni” vagy “ezt egy ismerősöm mutatta” edzéseket, mert ezek általában többet ártanak, mint használnak. Sőt, hiába van egy videóban tökéletesen végrehajtva egy gyakorlat, amit te próbálsz leutánozni a TV-előtt, az

A: Abszolút nem biztos, hogy az a gyakorlat ajánlott neked.
B: Amennyiben hasznos is a gyakorlat számodra, nem lesz, aki kontrolláljon, kijavítson, és így könnyen olyan mozgásmintát erősíthetsz, ami hosszútávon sérülésekhez vezethet.

Milyen a jó edző?

  • Munkátok elején, megismer, feltérképezi a testedet, céljaidat, motivációdat.
  • A fokozatosság elvét betartva terhel téged.
  • Odafigyel rád, kontrollál, kijavít.
  • Szakmailag felkészülve tudja megválaszolni a kérdéseidet.
  • Jó referenciái vannak

Válassz megfelelő edzőt

Azt javasoljuk mindenképp válassz magadnak egy trénert, hiszen az élet minden olyan területét szükségünk van egy ilyen személyre, aki az adott témában mélyebb tudásával segít minket. Ha a hétköznapokban együtt dolgozunk, lelki-, szakmai-, és más egyéb vezetőkkel, trénerekkel, akkor miért pont a testmozgásban ne kérnénk hozzáértő segítséget?

3: Végezz rendszeresen test karbantartási gyakorlatokat.

Amennyiben olyan sportot/sportokat választasz, aminek nem része a tested azon területeinek a karbantartása, amik az ülő életmódunk miatt külön odafigyelést igényelnek, akkor azt ajánljuk, hogy iktass be egy olyan tornát, ami külön ezekről a területekről szól. Ilyen például az NMPT torna.

Hogy miért fontos ez?

A fent említett csuklyás izom példájánál maradva, ” a beállására”, és az előre helyezett fej tartásra nem biztos, hogy a legmegfelelőbb módszer, hogy a nyaki szalagok lenyújtása helyett, egyből azokat az izmokat kezdjük el erősíteni, amik a helyes testtartásért felelnek, hiszen ha a szalagok zsugorodva maradnak és úgy erősítünk, akkor csak feszültségeket fogunk tologatni a testünkön belül.

#sportoljhelyesen #sport #megelőzés #nmpttorna

HOGYAN ELŐZD MEG A NYAK-, ÉS VÁLLÖVI FÁJDALMAKAT, VALAMINT A SOK ÜLÉS OKOZTA ROSSZ TESTTARTÁST?

1 EGYSZERŰ GYAKORLAT, AMIT ÉRDEMES HASZNÁLNI, HA A NAPOD NAGY RÉSZÉT ÜLÉSSEL TÖLTÖD

További cikkek