A folyamatos ülés káros hatásai

The Sitting is the new smoking- vagyis, "Az ülés az új dohányzás"- tartja a mondás és ezzel itt a Gerinc-S stúdióban mi is egyetértünk. Az már ismert sok ember számára, hogy a hosszan tartó, megszakítás nélküli üléssel számos betegség (szív-, és érrendszeri, mozgásszervi, cukorbetegség stb...) kockázatát növeljük.

2017-ben megjelent egy kutatás az “Annals of Internal Medicine”-en melyet a Columbia University Medical Center kutatócsoportja végzett, Keith Diaz vezetésével. A kutató csoport egy csípőre szerelt mérő műszer segítségével mérték 8000, 45 év feletti ember fizikai aktivitását 4 éven keresztül.

Kiderült többek között, hogy a résztvevők 77%-a napi 12, vagy annál több órát tölt el ülő testhelyzetben. A vizsgálat ideje alatt 340-en meghaltak. Összehasonlítva az elhunytak adatait, kimutatták, hogy azoknál, akik a legtöbbet ültek, (13 órát, vagy annál több), illetve akik minél hosszabb időt töltenek ülő testhelyzetben megszakítás nélkül (60-90 perc) KÉTSZER olyan magasnak bizonyult a korai halálozás rizikója, mint a legkevesebbet ülőknél.

De vajon mi lehet ennek az oka? 

„Jelen pillanatban úgy gondoljuk, hogy a vércukorháztartás tehető érte felelőssé. Amikor ugyanis ülünk, az izomzatunk legnagyobb része inaktív, nem használja fel a vérben lévő cukrot, a magas vércukorszintnek pedig számos egészségkárosító hatása ismert. A legnagyobb gond talán az, hogyha az ember rendszeresen sportol, úgy gondolja, ezzel eleget tesz egészsége érdekében, de sajnos ennél többre van szükség. Az ülőmunka félóránkénti megszakítása egy pár perces mozgással lehet a kulcs.”- nyilatkozta Diaz.

A tanulmány megállapította, hogy a mindössze 30 perces ülés, alacsony intenzitású fizikai aktivitással történő felváltása 17% -kal csökkenti a korai halál kockázatát, ami statisztikailag szignifikáns csökkenést jelent. Ugyanazon ülés cseréje közepes és erőteljes tevékenységekre kétszer olyan eredményes lenne, és 35% -kal csökkentené a korai halál kockázatát. A kutatók azt is megállapították, hogy 30 percenként, egy rövid – csupán egy-két perces alacsony intenzitású séta, lépcsőzés egészségügyi előnyöket jelent.

Szakítsd meg a folyamatos ülés fél óránként

Mi itt a Gerinc-S stúdióban úgy gondoljuk, és azt is oktatjuk, hogy azon kívül, hogy valaki elsajátít, egy számára nagyon hasznos mozgásanyagot, vannak olyan hétköznapi dolgok, amik megváltoztatásával, már rengeteget tudunk tenni a gerincünk-, illetve a mozgás szervrendszerünk egészsége érdekében, egy ilyen dolog például az ülés megszakítás.

Az ülés alapvetően nem lenne káros, ha annyit ülnénk, egy nap, mint mondjuk óvódás korunkban, de ez sajnos nem így van. Az ülés során teljesen felborul a gerincünk elasztikus egyensúlyi állapota. Rengeteg súly kerül előre (előre helyezett fej, vállak stb…) , ezek mind káros nyíró erővel hatnak az ízületekre, gerincre, amik nem erre lettek teremtve. Ezt a plusz súlyt valamivel meg kell tartani, így az idegrendszer folyamatosan izmokat fog bekapcsolni ennek a kompenzálására, amik szintén nem erre lettek kitalálva, tehát előbb-utóbb bele fognak fáradni.

Amikor az ülő testhelyzetből felegyenesedsz, akkor az tulajdonképpen egy aktív nyújtózásnak számít, még akkor is ha nem feltétlen érzünk belőle semmit. Ideális esetben a gerinc így vissza tud térni az elasztikus egyensúlyi állapotába. Tehát azzal, hogy az ülést bizonyos időközönként megszakítjuk, nagyon jót teszünk testünk “hardver”-i részeivel, az izmokkal, kötőszövetekkel, ízületekkel.

Tedd szokásoddá az ülés megszakítást

VISZONT! Ami talán még ennél is fontosabb, az az, amit sajnos ma még mindig nem veszünk elég komolyan,

  • hogy a hosszan tartó megszakítás nélküli ülés közben az idegrendszerünk ( a Szoftver) egy új testtartás mintát “tanul újra”– felülírva ezzel a gyermekkorban kialakított tökéletes mozgásmintát. A fent látható kutatásból is látszik, hogy egész egyszerűen több időt töltünk ülve, mint állva, és ehhez alkalmazkodik az idegrendszerünk (és így a testünk is), méghozzá nagyon is hamar, és az így “feltanult” új mintát fogjuk alkalmazni a mindennapi tevékenységeink közben. Így már nem csak ülve hatunk károsan a saját mozgás szervrendszerünkre, hanem állva, mozgás közben is.
  • Amennyiben ez a káros idegrendszeri, és mozgás minta kialakult, akkor azt jobb minél előbb korrigálni egy jól irányzott NMPT tornával.

A legjobb dolog amit tehetsz a testeddel, ha sokat ülsz (vagy más hosszan tartó görnyedt testtartásban dolgozol), hogy megszakítod 30 percenként egy 4-5 perces sétával, lépcsőzéssel. Hidd el a tested nagyon hamar meg fogja köszönni. Így egyrészt a testedben lévő izmokat, szöveteket, ízületeket is karbantartod, másrészt a káros idegrendszeri minta elmélyülését is megszakítod, felváltva azt egy helyes mintával.

Az irodai betegségek elkerülése érdekében állj fel időnként és mozgasd át magad

Ne feledd: Az idegrendszered (így a tested is) abban lesz egyre jobb, amit éppen most csinálsz.

Tudjunk, hogy nehéz egy új szokást felvenni, ezért ajánlani szeretnénk két applikációt mobiltelefonra, amivel könnyedén be tudod tartani az ülés megszakítást.

Android: Repeat Alarm – Recurring reminder
iOS: Stand Up!

Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet egy komplexebb magyarázatra a testeddel kapcsolatban, jelentkezz csoportos, vagy egyéni alkalmainkra.

Addig is ülj minél kevesebbet és mozogj minél többet (ne csak munka után, hanem közben is!)

Valószínűleg ezt a bejegyzést is ülve olvastad el, szóval gyerünk, állj fel! mozgasd meg magad!

#ülésmegszakítás #irodaibetegségek #megelőzés #folyamatosüléskároshatásai

HOGYAN ELŐZD MEG A NYAK-, ÉS VÁLLÖVI FÁJDALMAKAT, VALAMINT A SOK ÜLÉS OKOZTA ROSSZ TESTTARTÁST?

1 EGYSZERŰ GYAKORLAT, AMIT ÉRDEMES HASZNÁLNI, HA A NAPOD NAGY RÉSZÉT ÜLÉSSEL TÖLTÖD

További cikkek