A nyaki gerincsérv tünetei

A nyaki gerincsérv sem egy-két nap alatt alakul ki. Az az egy emlékezetes rossz mozdulat, amit a nyaki gerincsérv kialakulásáért hibáztatni szoktak a betegek, általában már csak egy utolsó csepp a pohárban, így itt is végigmegyünk az egyes “szinteken”.

1.Amikor még csak “alakul”

A nyaki sérv egy tipikus oka az előre helyezett fejtartás.

Előre helyezett fejtartás / helyes testtartás

Erre az életmód vezet rá minket, sokat írok róla itt a blogon, és a porckorong túlterhelésén kívül egy sor túlmunkát okoz a fejet mozgató, tartó izmoknak is. Ez az oka annak, hogy a nyaki sérveket legtöbbször megelőzi a hát, a lapocka jellegzetesen kellemetlen izomfájdalma.

Szintén tipikus előjelei a nyaki porckorong sérvesedésének a nyak elalvásai, becsípődései.

A gyakori nyak elalvása az első jel, hogy valami probléma van a porckorongokkal

Ezek a problémák azt jelzik, hogy a porckorong egy ideje súlyos túlterhelésnek van kitéve, és vizet vesztett, aminek hosszú távon egyenes következménye a sérv is. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, érdemes lépned, és megelőznöd a komolyabb bajt.

Ilyenkor jó megoldás a megelőzést és a téves mozgásmintákat korrigáló NMPT tréning, vagy ha komolyabbnak érzed a bajt, akkor egy autodekompressziós terapeuta (ADT) megkeresése is gyors segítség lehet.

NMPT és ADT torna az egészséges gerincért

Ők megtanítják, hogy mit kell tenni, hogy “kitakarítsd” a nyakadból a rossz tartást, és ezzel le tudod venni a kóros terhelést a rendszerről, ami az esetek többségében meg is oldja a helyzetet.

2.Amikor a nyaki sérv okozza a tüneteket

A típusos nyaki gerincsérves tünet a nyakfájás, mely összefügg a fej mozgatásával vagy annak nehézségével egy vagy több irányban. Gyakran a fodrásznál okoz gondot a fej hátra döntése fejmosáskor, és ilyenkor derül ki a probléma, mert ilyenkor a sérv egy kitettebb, kompresszáltabb helyzetben található mint rendesen.
A betegség súlyosbodásával a porckorong által érintett idegek lefutása mentén zsibbadások, fájdalmak, és izomgyengülések jelennek meg.

A nyaki sérv leggyakoribb tünetei a karok zsibbadása, fájdalom, izomgyengülés

Gyakori a karba, vállba, ujjakba sugárzó fájdalom, mely szintén az ideg nyomása miatt alakul ki. Ezeknek az érzéseknek a lefutási irányából könnyen kikövetkeztethető, melyik az érintett porckorong. Műtétről a nyaki gerinc területén nem is szeretnék beszélni.

Bár nagy előszeretettel használják ma a beültethető cage-et ( porckorong protézist ) az autodekompressziós tapasztalatunk szerint a nyaki sérvek igen jó gyógyhajlamot mutatnak. Mivel a nyaki gerinc széles mozgástartománnyal rendelkezik, de a porckorongok mérete relatíve kicsi, könnyen tudunk rájuk jótékony hatást gyakorolni. Így a rövid, gyors sérvkorrekció általában nem nehéz feladat.

Annál nehezebb viszont annak az előre helyezett fejtartásnak a rendezése, ami évekkel, évtizedekkel megelőzi a nyaki sérves tünetek kialakulását. Ehhez az izomzat, a kötőszöveti és szalagrendszer zsugorodásai, és az idegrendszer ehhez alkalmazkodóan megváltozott “szoftverének” az átírása is szükséges, ami egy több hónapos gyakorlást igényel.

Forrás: porckorong.hu

#nyakiporckorongsérv #NMPT #ADT #nyakfájdalom #gerincsérv #megelőzés

HOGYAN ELŐZD MEG A NYAK-, ÉS VÁLLÖVI FÁJDALMAKAT, VALAMINT A SOK ÜLÉS OKOZTA ROSSZ TESTTARTÁST?

1 EGYSZERŰ GYAKORLAT, AMIT ÉRDEMES HASZNÁLNI, HA A NAPOD NAGY RÉSZÉT ÜLÉSSEL TÖLTÖD

További cikkek